menu

follyDOCK EXPO

Stichting Kunsteiland initieert kunst- en cultuurprojecten in Rotterdam voor een zo breed mogelijk publiek, waarbij professionals van verschillende disciplines en nationaliteiten samenwerken. In 2005 organiseerde Stichting Kunsteiland een ontwerpwedstrijd voor kunstenaars, vormgevers en architecten: follyDOCK. De opdracht was om een originele folly –een gebouw zonder functie – te ontwerpen, binnen de context van het Rotterdamse Havengebied. De uitdaging bestond eruit om de beperkingen van de beroepspraktijk te overwinnen en de grenzen te zoeken tussen fantasie en werkelijkheid. Kunstenaars werden uitgedaagd om visuele illusies te scheppen, om echte luchtkastelen te ontwerpen.

 

De ontwerpen van 24 kunstenaars werden uitverkoren. Tijdens Rotterdam 2007 City of Architecture werden hiervan daadwerkelijk zestien follies gebouwd. Deze verrassende bouwwerken kregen een plek in de wijk Heijplaat en op een braakliggend terrein in de buurt, dat voor één zomer tot festivalterrein getransformeerd werd. Het altijd zo rustige Heijplaat veranderde zo in een bruisende ontmoetingsplek voor bezoekers en kunstenaars en architecten uit alle windstreken.

 

In de follyDOCK EXPO konden de ontwerpen van de zestien gerealiseerde en nog acht gedroomde fantasie-bouwwerken bewonderd worden en werd er verslag gedaan van het bouwproces. De follyDOCK EXPO was open van 25 mei t/m 9 september 2007.

 

Een uitgebreide catalogus begeleidde de tentoonstelling. Op Heijplaat staat tot op de dag van vandaag een van de follies bij het begin van de woonwijk, een verbogen container.

 

La was expositiecoördinator en verantwoordelijk voor de eindredactie van catalogus en de promotie van de EXPO.